Stap 4: Zorg voor een nieuwe woonst (optioneel)

Verjaag je een steenmarter uit je huis, dan neem je mogelijk de nest- of schuilplaats van het dier af. Je zou daarom elders een alternatieve schuilplaats voor de steenmarter kunnen voorzien. Als die schuilplaats goed genoeg is, kan dat voorkomen dat de steenmarter elders een andere woning opzoekt.

Steenmarters zoeken een warme, droge en rustige schuil- of nestplaats. Op het platteland schuilen steenmarters vaak onder grote houtstapels, in dikke holle bomen, oude konijnen- of vossenholen of in hooi- en houtschuren. Als je over voldoende ruimte beschikt, kan je bekijken om een schuilplaats aan te leggen.

Het is erg belangrijk dat de schuilplaats afgelegen ligt en niet verstoord kan worden, zodat de steenmarter er zich veilig voelt.

Hooioppers

© foto Driekwart Groen


Onderzoek

Niet iedereen heeft een schuurtje ter beschikking of heeft voldoende plaats voor een grote houtstapel of marterbunker in zijn tuin. Daarom test Natuurpunt van welk type nestkasten steenmarters bij voorkeur gebruik maken. Verspreid in Vlaanderen zijn daarvoor enkele prototypes van nestkasten naast elkaar geplaatst.

In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos onderzoekt  INBO of een zogenaamde ‘marterbunker’ uit strobalen een alternatieve schuil- en (vooral) nestplaats kan zijn. Dat kan helpen voorkomen dat steenmarters woningen binnen gaan.

vorige