Je kan je auto op drie manieren beschermen tegen steenmarterschade:
- Parkeer de auto in een goed afgesloten garage.
- Installeer een afweersysteem op basis van elektrische stroomstoten in de motorruimte. Dat werkt volgens het principe van een schrikdraad. Enkele metalen plaatjes worden op strategische plaatsen in de motorruimte aangebracht waardoor de steenmarter een lichte elektrische schok voelt wanneer hij in de motorruimte kruipt. Enkele van die apparaatjes zijn getest op het vlak van installatie- en gebruiksgemak. Je kan zo’n apparaatje zelf in de motorruimte installeren, ofwel laten plaatsen bij je autoverdeler of garagist. Je vermijdt dan problemen met de garantie. De prijzen voor zo’n toestel variëren tussen 70 en 250 euro.
© foto Mardersicher.de © foto Conrad
- Maak de motorruimte of kabels onbereikbaar. Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door ze af te sluiten met een draadrooster of bescherm de kwetsbare kabels met stevige kabelgoten. Sommige automerken ontwikkelen speciale marterkits die de auto ontoegankelijk maken. Informeer je hierover bij je garagist of autoverdeler. Ben je technisch aangelegd en wil je dat zelf doen, contacteer dan vooraf je garagist om garantie of verzekeringsproblemen te vermijden. Marterafwerende kabelgoten en -hulzen zijn verkrijgbaar in de handel voor ongeveer 9 euro per twee meter.
© foto Seat-Leon.de
Vergelijkende test toestellen met stroomstootplaatjes
De automarterproblematiek is recent in Vlaanderen opgedoken en de toestellen met stroomstootplaatjes zijn voorlopig nog vrij moeilijk te verkrijgen in de handel. Natuurpunt heeft drie toestellen getest op hun installatiegemak en gebruiksvriendelijkheid om je enigszins wegwijs te maken in de verschillen tussen de toestellen. Het gaat om een illustratieve test; de lijst van toestellen is niet volledig. Fabrikanten die graag hun hoogspanningstoestel in deze lijst zien verschijnen, kunnen een demonstratiemodel opsturen naar Natuurpunt.
Type toestellen
We vergelijken hier enkel pure stroomstootsystemen om marters uit de auto te weren. Door de mogelijke nadelige effecten van ultrasone toestellen op andere diersoorten hebben we toestellen met een combinatie van hoogspanning en ultrasoon geluid niet opgenomen in de vergelijking.
Prijs
Op het moment van de test (zomer 2014) varieerden de prijzen voor de toestellen van 70 euro tot 209 euro. We hebben een toestel gekozen uit de goedkope klasse, de middenklasse en de duurdere klasse.
Installatiegemak/duur
De moeilijkheidsgraad van het installeren van het toestel heeft een weerslag op de werkuren van de garagist en daarmee ook op de kostprijs van de installatie. Heeft je garagist er geen ervaring mee, dan zal het ook langer duren. Uit onze vergelijking bleek dat duurdere toestellen meestal gemakkelijker te installeren zijn.
Aan/uit-schakeling
Je wilt natuurlijk niet dat je zelf een elektrische schok krijgt als je het oliepeil van je motor controleert en jouw garagist wil dat evenmin. Elk toestel heeft daarom een manier om de spanning uit te schakelen als je aan de motor werkt. Dat gaat van een manuele schakelaar tot een ingenieus (maar gevoelig?) lichtsensorsysteem dat de spanning automatisch uitschakelt als het motordeksel geopend wordt.