Vergelijkende test stroomstootsystemen

De automarterproblematiek is recent in Vlaanderen opgedoken en de toestellen met stroomstootplaatjes zijn voorlopig bij ons nog vrij moeilijk te verkrijgen in de handel. Natuurpunt heeft drie toestellen getest op hun installatiegemak en gebruiksvriendelijkheid om je enigszins wegwijs te maken in de verschillen tussen de toestellen. Het gaat om een illustratieve test; de lijst van toestellen is niet volledig. Fabrikanten die graag hun toestel in deze lijst zien verschijnen, kunnen een demonstratiemodel opsturen naar Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen.

Type toestellen
We vergelijken hier enkel pure stroomstootsystemen om marters uit de auto te weren. Door de mogelijke nadelige effecten van ultrasone toestellen op andere diersoorten hebben we toestellen met een combinatie van hoogspanning en ultrasoon geluid niet opgenomen in de vergelijking.

Prijs
Op het moment van de test (zomer 2014) varieerden de prijzen voor de toestellen van 70 euro tot 209 euro. We hebben een toestel gekozen uit de goedkope prijsklasse, de middelste prijsklasse en de duurdere prijsklasse.

Installatiegemak/duur
De moeilijkheidsgraad van het installeren van het toestel heeft een weerslag op de werkuren van de garagist en daarmee ook op de kostprijs van de installatie. Heeft je garagist er geen ervaring mee, dan zal het ook langer duren. Uit onze vergelijking bleek dat duurdere toestellen meestal gemakkelijker te installeren zijn.

Aan/uit-schakeling
Je wilt natuurlijk niet dat je zelf een elektrische schok krijgt als je het oliepeil van je motor controleert en jouw garagist wil dat evenmin. Elk toestel heeft daarom een manier om de hoogspanning uit te schakelen als je aan de motor werkt. Dat gaat van een manuele schakelaar tot een ingenieus (maar gevoelig?) lichtsensorsysteem dat de spanning automatisch uitschakelt als het motordeksel geopend wordt.

E-keurmerk
Of het toestel al dan niet een E-keurmerk of e-keurmerk ontvangen heeft voor motorvoertuigen (Richtlijn 72/245/EEG, zoals gewijzigd bij 95/54/EG) is een bijkomend kenmerk waar de koper rekening mee dient te houden. Dit keurmerk betekent dat uit testen gebleken is dat wanneer het toestel werkt met draaiende motor dit geen invloed heeft op het elektronica/motormanagementsysteem van de wagen. Toestellen die dit keurmerk niet ontvangen hebben, mogen niet actief zijn wanneer de motor draait. Op elk van de verpakkingen van de geteste modellen wordt dit keurmerk vermeld.

Stroomstootplaatjes_MardersicherStroomstootplaatjes_Marderschutz

Stop&Go / Mardersicher / Marderschutz

Bekijk hier de resultaten van de vergelijkende test.